Προσφορές Μωροσέτ - www.moroset.gr

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Αττική: 6980344833

________________________

...ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...

...ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 100€...

Κατηγορίες Προϊόντων

Μην ξεχνάτε να ελέγχετε τις ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ μας καθημερινά !                                       Μεγάλη ποικιλία σε πτυσσόμενα ΛΙΚΝΟ !

Τα πρώτα καθοριστικά βήματα

Μπορεί να φαίνονται ασήμαντα ή απλώς χαριτωμένα. Άλλοτε να προκαλούν άγχος ή μεγάλη χαρά στους γονείς. Ωστόσο, τα πρώτα βήματα ενός μωρού είναι καθοριστικά για την ζωή του και την ψυχοσύνθεση του. Πρόκειται συνήθως για το πρώτο επίτευγμα ενός παιδιού και για το πρώτο βήμα του προς τη ζωή των μεγάλων. Κυρίως όμως πρόκειται για το πρώτο πράγμα που ένα παιδί θέλει να μοιραστεί με το κοινό του, τους γονείς του. Αυτοί είναι που πρέπει να αντιμετωπίσουν το γεγονός χωρίς περιττό φόβο και άγχος και να βοηθήσουν ουσιαστικά το μωρό.

Συνήθως τα παιδιά κάνουν τα πρώτα τους βήματα μετά τους έξι μήνες αφού προηγηθεί η στήριξη του κεφαλιού και το μπουσούλημα. Τυχόν καθυστέρηση που ίσως φτάσει και τους δεκαπέντε μήνες δεν χρειάζεται να προσθέτει άγχος στους γονείς αφού κάθε παιδί έχει δικούς του ρυθμούς. Άλλο μπορεί να κάνει τακτική και μικρή πρόοδο στην ανάπτυξη, ενώ κάποιο άλλο σπανιότερη αλλά πιο εντυπωσιακή. Η διαδικασία ανάπτυξης δεν αποτελεί αγώνα δρόμου! Η ψυχοκινητική ανάπτυξη έχει διαφορετικούς ρυθμούς σε κάθε παιδί.  Άλλωστε, το περπάτημα είναι μια λειτουργία που προϋποθέτει «ωρίμανση» του νευρικού και του μυϊκού συστήματος και συντονισμό κινήσεων. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι τα περισσότερα προβλήματα που αφορούν την ανάπτυξη είναι πλήρως εμφανή από τους παιδιάτρους.

Οι γονείς καλό είναι απλά να επιβραβεύσουν αυτό το μεγάλο επίτευγμα και να μην πανικοβάλλονται κάθε φορά που το μωρό τους πέφτει. Σύντομα θα καταλάβουν ότι οι πτώσεις είναι ανώδυνες και χρησιμεύουν σαν καθαρή εξάσκηση. Επίσης, το μωρό θα νοιώθει ανεξάρτητο και ότι δεν χρειάζεται την βοήθεια τους, ενώ πολύ συχνά θα την ζητάει απογοητευμένο από την αποτυχία του να σηκωθεί. Οι παιδοψυχολόγοι συνιστούν διακριτικότητα καθώς πρόκειται για την πρώτη φάση ανεξαρτητοποίησης του μωρού (τουλάχιστον κινητικής). Πιστεύεται μάλιστα ότι εξαρτάται από αυτό το στάδιο και ως ένα σημείο η πίστη στις δυνάμεις του.

Το μωρό σύντομα θα αρχίσει να εξερευνεί το σπίτι και να βρίσκεται σε ελάχιστο χρόνο αλλού, οπότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και επίβλεψη. Αντικειμενικά όμως, η μόνη βοήθεια που μπορεί να προσφερθεί από τους γονείς είναι να παρέχουν τα μέσα που θα παροτρύνουν το μωρό να περπατήσει. Η χρήση της στράτας είναι ένα από αυτά, κάποιοι όμως υποστηρίζουν ότι έτσι το παιδί δεν μπαίνει στη διαδικασία να κουβαλήσει το βάρος του και να στηριχθεί στα πόδια του. Είναι ίσως καλό λοιπόν να αγοραστούν τα πρώτα του παπουτσάκια τα οποία πρέπει να προσέξετε να είναι μαλακά. Παλαιότερα οι γιατροί υποστήριζαν ότι η σκληρή σόλα είναι καλύτερη για ένα παιδί, πλέον όμως έρευνες δείχνουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε αρθρίτιδα στο μέλλον. Επιπλέον, τα δάχτυλα και ο αστράγαλος δεν μπορούν να δυναμώσουν σε περιορισμένο περιβάλλον και δεν προσδίδουν την απαραίτητη ελαστικότητα. Οπότε καλύτερη επιλογή είναι το γυμνό πόδι και έπειτα εύκαμπτα παπούτσια που δεν περιορίζουν την κίνηση.

Δεν χρειάζεται ένα παιδί να εκπαιδευτεί για να περπατήσει! Χρειάζεται μόνο επιβράβευση και εξάσκηση. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι το μωρό χρειάζεται πολύ χρόνο και αυτοσυγκέντρωση για να σηκωθεί. Οι γονείς λοιπόν ας αρκεστούν σε ένα ένθερμο μπράβο και στον περιορισμό του πάρκου μέσα στο σπίτι, αφού έτσι χάνονται πολύτιμες ευκαιρίες για συνεχείς προσπάθειες.

Επιμέλεια: Ασημίνα Μετρίδου

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε άμεσα για
Χρήσιμα Νέα και Προσφορές !Receive HTML?